Prozkoumejte umění a mé výtvory! Při nákupu nad 1.900 Kč si užijete zdarma dopravu i balné.

Rozčesávání vlny: Zábavná a uklidňující aktivita pro děti i dospělé

Rádi bychom něco podnikli doma... A nejlepší, mimo krásné knihy, je ruční práce a tvořeníčko... nebo krásný film, hudba... ale vrátíme se o pár slov zpět, takže ruční práce.

 

Pokud máme doma malé ratolesti, je zábavné podnikat s nimi různé činnosti a hrátky. A zde je taková malá inspirace pro vás.

Děti znají (většinou) domácí zvířátka, mezi která patří i ovečka. V dnešní době mnoho chovatelů ovečky chová pro radost, ale stále je zde několik farem, které ovečky chovají z jiných důvodů, třeba na ovčí vlnu.

Když vidíte ty špinavé ovečky, říkáte si, to není možné, jak z toho potom můžeme mít třeba čepici nebo svetr. Vždyť je tak zacuchaná, tak špinavá. A zde jsme v bodu, kdy lze zaměstnat i malé děti a naučit je zpracovávat ovčí vlnu.

Jak na to?

Zpracovat vlnu doma není nic složitého. Pokud získáte ostříhanou syrovou potní vlnu, třeba od farmářů, vyperete ji, usušíte a vyčešete. S vyčesáváním vám právě mohou pomoci děti. Dotek s vlnou je velmi uklidňující, a při této práci si můžete s dětmi zpívat a vyprávět příběhy, tak jak to dělávaly naše babičky.

Postup:

  1. Příprava vlny: Nejprve je nutné z vlny vybrat velké kusy znečištěné vlny a nečistoty.

  2. Praní vlny: Následně vlnu ponoříte 1-2x do lázně o teplotě 25-30°C. Vodu opakovaně měníte za čistou. Vlnu ve vodě mačkáte a perete asi 1 hodinu. Vlna díky lanolinu má úžasnou samočistící schopnost. Pokud chcete vlnu zbavit ovčí vůně, můžete ji vyprat v prostředku na praní vlny. V případě extrémního znečištění použijte první lázeň s vodou a sodou (stačí malá lžička sody).

  3. Sušení vlny: Po vyprání vlnu neždímáte, pouze ji přemístíte na sušák na prádlo, kde ji položíte na plátno. Pod sušák umístíte plastové umyvadlo, aby část vody z vlny nekapala na zem. Sušíte do sucha v polostínu.

Jak dále s rozčesáním vlny?

  1. Rozčesávání vlny: Velmi záleží na tom, jaký máte stroj nebo kartáč na vyčesávání vlny. Pokud máte kartáč, který je příjemný i pro děti, můžete začít s vyčesáváním. Na jeden kartáč umístíte kousky vlny, které lehce rozčešete. Poté přiložíte druhý kartáč, kterým pročesáváte vlnu na již umístěném kartáči. Rozčesáváte a rozčesáváte, odstraňujete zbytky nečistot a vlna se stává měkčí, nadýchanější a rozčesanější.

  2. Tvoření s vlnou: S takto učesanou vlnou mohou děti tvořit různé obrázky, postavičky a podle své fantazie ji dále zpracovávat. Vlna se dá využít na mnoho způsobů, nejen jako pokrývka hlavy.

Třeba vás tento článek zaujal a užijete si zábavu s vlnou jako já.

S láskou,

Vaše

 

agleia nove logo bile